Cat de mult conteaza forta de munca adusa de imigranti intr-o tara ca Romania

In peisajul economic global, forta de munca migreaza spre cele mai nebanuite locuri si domenii. Multe tari sau confrunat cu un deficit de angajati in diverse sectoare, aceasta problema fiind cauzata de factori demografici sau de factori politici si sociali. Forta de munca asigurata de imigranti devine astfel foarte importanta pentru multe state, inclusiv Romania.

In general, strainii vin sa lucreze in Romania in sectoare precum afacerile sau constructiile. Daca pentru afaceri oamenii chiar se muta aici si lucreaza pentru multinationale, piata locurilor de munca din domeniul constructiilor este mult mai dinamica. Politicile de imigrare se schimba si ele de la o tara la alta, multe state vanzandu-se nevoite sa isi schimbe legislatia pentru a putea primi din ce in ce mai multi lucratori straini.

La nivel European, peste 4 milioane de oameni au ajuns in tarile UE in anul 2017, de exemplu, asa cum o arata un raport al Uniunii Europene. Germania detine recordul la acest capitol, acolo ajungand aproape un milion de imigranti, ca forta de munca, in anul 2017. Ea este urmata in clasament de Marea Britanie, Spania, Franta si Italia. In Romania, in 2017 au ajuns aproape 250.000 de imigranti care au fost deosebit de utili economiei tarii noastre.

Acestia au acoperit necesarul de angajati in diverse domenii si au oferit servicii in domenii in care numarul  de angajati era deficitar. Romania este un stat primitor si tolerant cu nou-venitii, primindu-i destul de bine si integrandu-i in cultura si societatea noastra.

In Romania, statisticile arata ca in 2050 vor fi aproximativ 15 milioane de locuitori, fata de circa 19,5 milioane cati sunt acum in tara noastra. Romania se confrunta cu un exod masiv de medici si IT-isti, in afara granitelor tarii noastre traind circa 4 milioane de oameni. In anii 1990 si 2000, asa-zisul exod al creierelor spre Canada si SUA  a starnit ingrijorari in tara noastra, acest proces nefiind incheiat nici in prezent.

Drept urmare, anumitor categorii profesionale le-au fost marite salariile si le-au fost oferite facilitati fiscale, insa efectul este neglijabil. Politicile legate de imigrare sunt mai complicate, ele fiind stabilite la nivel european in prezent. Angajatii care vin in Romania din Asia ajung aici doar pentru o perioada limitata de timp, aceasta imigratie avand doar rolul de a suplini forta de munca.

Insa, in viitor este posibil sa fie nevoie de un alt tip de imigranti, unii care sa vina cu familia in tara noastra. Aceasta imigratie pe ratiuni demografice este mai complexa, iar integrarea este mai greu de facut. Integrarea strainilor pe piata fortei de munca de la noi a fost pana acum un succes. In Romania sunt si numeroase afaceri ce apartin strainilor, ei gasind in Romania un mediu prietenos si predictibil, cel putin in trecut. Ramane de vazut daca si viitorul va arata la fel, caci problemele politice din prezent nu dau neaparat semnale de predictibilitate.

Leave a comment