Ne vor fura robotii locurile de munca?

Dezvoltarea accelerata a tehnologiei face din piata muncii un domeniu aflat intr-o competitivitate tot mai mare. Inteligenta artificiala “ameninta” unele domenii tot mai mult si scade numarul de angajati umani din companii si fabrici. Deja, in unele companii auto, oamenii au fost inlocuiti de roboti ce indeplinesc aceleasi sarcini la costuri mult mai mici.

Domeniul transportului este si el predispus unor astfel de schimbari, insa pe termen lung. E de asteptat ca in domeniul transportului, robotii sa preia din ce in ce mai mult sarcinile oamenilor. Aceasta schimbare va fi determinata si de aparitia masinilor inteligente si a celor fara sofer.

Deja se fac teste cu masini autonome, si chiar cu camioane electrice autonome, asa ca prezenta unui om in cabina unui camion nu va mai fi chiar atat de necesara in viitor. In orice caz, el va avea numai un rol decorativ, de intretinere a sistemelor inteligente ce intra in dotarea unui astfel de camion inteligent.

Insa, e de asteptat ca robotii sa nu cucereasca chiar orice domeniu, caci de priceperea oamenilor este inca nevoie si va fi nevoie mult timp de acum incolo. In domeniul medical, de exemplu, robotii intervin pana la un anumit punct, insa tot empatia umana face diferenta, tot decizia de moment a unui chirurg salveaza viata unui pacient aflat pe masa de operatie.

In spitale, se fac din ce in ce mai multe operatii de la distanta, controlate fie de chirurgi, fie de roboti, aceasta tendinta urmand sa fie din ce in ce mai accentuata in viitor. Dar este greu de crezut ca un robot va putea diagnostica un pacient cu mai mare acuratete decat o face un om. Interactiunea directa intre doctor si pacient nu va putea fi inlocuita niciodata de un robot.

Schimband domeniul la care ne referim, ne asteptam ca in sectorul financiar sa se inregistreze un avans considerabil al inteligentei artificiale. In prezent, exista algoritmi ce analizeaza pietele financiare, le arata in timp real aceste statistici expertilor in domeniu, iar ei pot lua deciziile in ultima instanta. Insa peste cativa ani, acesti algoritmi ar putea controla totul, vor putea vinde actiuni, vor anticipa momentele de criza financiara si, de ce nu, ne vor ajuta chiar sa le evitam.

Imaginati-va ca veti putea face unele investitii pe baza unor astfel de calcule avansate facute de inteligenta artificiala. Capacitatea ei de procesare va depasi cu siguranta capacitatea oamenilor, asa ca astfel de instrumente s-a putea dovedi foarte utile in viitor.

Datorita robotilor si inteligentei artificiale, totul se va va schimba in viitor. Vom beneficia de o productivitate mai mare, sarcinile monotone vor cadea pe „umerii” robotilor, iar oamenii nu vor mai face atat de multe greseli daca vor fi asistati de roboti. Vor fi asistati, si nu inlocuiti de ei, caci expertiza si priceperea umana (bazate si pe sentimente) nu vor putea fi copiate niciodata de un robot sau de un program informatic.

Leave a comment