Provocarile aduse de globalizare pe piata locurilor de munca
Provocarile pe care le aduce globalizarea in intreaga lume nu ocolesc Romania. Companiile romanesti si straine prezente in tara noastra intampina dificultati din ce in ce mai mari de a gasi muncitori calificati si necalificati pe care sa ii angajeze.
Noul trend pe aceasta piata este angajarea muncitorilor asiatici. Acestia reprezinta o solutie pentru orice tip de activitate din tara noastra, in special in domeniul constructiilor. Chiar si tari ca Germania, Franta si Anglia se confrunta cu scaderea numarului de persoane disponibile pentru angajare.
Aceasta situatie este generata pe de o parte de scaderea natalitatii, de problemele demografice, dar si de orientarea oamenilor lor spre anumite meserii, in special spre cele ce presupun munca de birou. Activitatile din agricultura, din constructii sau cele care presupun munca fizica nu mai sunt atat de cautate in prezent. De exemplu, dupa Brexit, in Marea Britanie va fi o mare problema sa fie gasiti muncitori pentru agricultura.
In Spania si Italia, precum si in Germania, cetatenii proprii ai acestor tari nu isi doresc locurile de munca la adunat de capsune sau cele din legumicultura. Aceste locuri de munca sunt considerate slab platite de cetatenii occidentali, insa ele sunt acceptate de muncitorii din sud-estul Europei sau din Asia.
Romania, pe de alta parte, este o piata foarte buna de gasire a unui loc de munca pentru muncitori asiatici. Acestia sunt recunoscuti pentru seriozitatea lor, pentru eficienta in munca si rezultatele excelente pe care le dau.
Un muncitor asiatic difera mult de unul roman, iar diferentele sunt vizibile inca de la inceput. Desi romanii muncesc destul de mult, statisticile arata ca ei nu sunt la fel de eficienti pe masura numarului de ore lucrate saptamanal (minimum 40 de ore).
Insa, pentru muncitorii asiatici exista doar pauza de masa si atat, nu exista pauza de tigara, de socializare sau de rezolvare a diverselor probleme personale. Muncitorii asiatici vor sa munceasca, sa castige bani pe care sa ii trimita acasa si sa ii multumeasca pe cei din conducerea companiei la care ei sunt angajati.
Bucurestiul a devenit o atractie principala pentru muncitorii din Asia (Filipine, India, China, Sri Lanka, Indonezia etc.) deoarece aici este concentrata activitatea cea mai mare din domeniul constructiilor, iar proiectele intreprinse de dezvoltatori sau chiar de companii straine sunt unele de amploare.
Un muncitor din Asia vine in Romania sa lucreze pentru cel putin o jumatate de an, iar ceea ce el ofera la locul de munca nu se poate compara cu rezultatele obtinute de muncitorii romani. Este un adevar de care nu ar trebui sa ne ferim, fara a jigni pe absolut nimeni. Desi numarul de muncitori straini acceptati de Romania este limitat, acesta a fost in crestere in ultimii ani.
Autoritatile romane au eliberat din ce in ce mai multe permise de munca pentru straini, ceea ce a ajutat economia tarii noastre. Aducerea muncitorilor asiatici in Romania a fost impusa si de esecul politicilor educationale din Romania. Scolile profesionale nu au livrat atat de multi specialisti in diverse ramuri profesionale, iar tinerii nu mai ies de la aceste scoli stapani pe meseria lor, ci isi doresc mai mult sa plece in tarile occidentale.
Muncitorii straini adusi in Romania lucreaza in principal in domenii precum Horeca, industria usoara, in agricultura, in domeniul constructiilor sau cel al furnizarii de servicii, asa ca nu este de mirare cand veti vedea ca la restaurant ospatarul este filipinez iar bucatarul e din India. Ei aduc si o pata de culoare necesara in civilizatia noastra si diversifica piata muncii atat cat este nevoie.